REFRACTIEAFWIJKINGEN
​Wat is een refractieafwijking?
Bij een refractieafwijking wordt het beeld dat het oog ontvangt niet scherp op het netvlies geprojecteerd, waardoor het zicht wazig wordt. In een normaal oog zorgen het hoornvlies en de ooglens ervoor dat lichtstralen precies op het netvlies samenkomen, zodat een helder beeld ontstaat — vooral bij het kijken in de verte.
​
Wanneer die lichtstralen vóór of achter het netvlies vallen, spreken we van een refractieprobleem. Dit kan verschillende vormen aannemen, zoals bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) of astigmatisme. Zulke afwijkingen kunnen meestal eenvoudig gecorrigeerd worden met een bril, contactlenzen of in sommige gevallen met een laserbehandeling.

Bij het scherp zien op korte afstand past de ooglens zich aan door te accommoderen — dit proces is vergelijkbaar met het scherpstellen van een fototoestel.
Wanneer de kromming van het hoornvlies of de lenssterkte niet goed in verhouding staat tot de lengte van de oogbol, valt het licht niet precies op het netvlies. Het gevolg is een wazig beeld, ook al is het oog verder gezond. We spreken dan niet van een oogziekte, maar van een refractieafwijking.
​
Er bestaan verschillende vormen van refractieafwijkingen:
​
Bijziendheid of myopie
Bij bijziendheid is het oog te lang of het hoornvlies te bol, waardoor lichtstralen vóór het netvlies samenkomen. Voorwerpen in de verte lijken wazig.
​
Verziendheid of hypermetropie
Hier is het oog te kort of het hoornvlies te vlak, waardoor het beeld achter het netvlies valt. Vooral dichtbij zien is dan moeilijk.
​
Astigmatisme of cilinderafwijking
Bij astigmatisme is het hoornvlies niet perfect rond, wat een vervormd of dubbel beeld kan geven, zowel van dichtbij als veraf. ​​​​​​​​​​​​​
​
Ouderdomsverziendheid of presbyopie
Vanaf ongeveer 40 jaar verliest de ooglens geleidelijk het vermogen om scherp te stellen van dichtbij. Mensen die eerder geen bril nodig hadden, hebben dan vaak een leesbril nodig.
​
​
​​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
BEHANDELING
Refractieproblemen kunnen meestal eenvoudig worden gecorrigeerd met een bril, contactlenzen of een ingreep.
​
Brillen
In geval van bijziendheid wordt de bril voorzien van negatieve glazen (-), bij verziendheid van positieve glazen (+).
Om astigmatisme te corrigeren krijgt de bril cilindrische glazen.
Er zijn verschillende brilvermogens en combinaties:
-
Een aparte bril voor ver en een voor dichtbij
-
Een multifocale bril: combineert beide in één bril maar vergt wel wat gewenning​
​
Contactenzen
In principe zijn er twee soorten contactlenzen:
-
harde lenzen: klein en vormstabiel, geschikt voor specifieke afwijkingen
-
zachte lenzen: groter, comfortabeler, maar vragen goede hygiëne vanwege risico op infectie
Ook multifocale contactlenzen zijn mogelijk, al is het zicht daarmee soms iets minder scherp. Alternatief kan een lens voor veraf met een leesbril voor dichtbij worden gecombineerd.
​
Chirurgische correctie
Een operatie kan een blijvende oplossing bieden. Ook hier zijn er verschillende mogelijkheden:
-
Excimer-laserbehandeling: corrigeert milde tot matige afwijkingen door een dun laagje van het hoornvlies te verwijderen door middel van een laser.
-
ICL (Implanteerbare ContactLens): voor hogere sterktes; hierbij wordt onder lokale verdoving een nieuwe lens achter de iris geplaatst.
-
Artisan/Artiflex-lens: een voorzetlens die op de iris wordt bevestigd.
​
Welke correctie voor u het meest geschikt is, hangt af van uw ogen, levensstijl en voorkeuren. Tijdens een consultatie bekijken we samen wat de beste oplossing is.
